Vin de Ciumbrud

Nou! Sticle personalizate pentru evenimente sau cadouri

Despre vinul de Ciumbrud

Podgoriile Ciumbrud-Aiud din Alba

Judetul Alba este recunoscut la nivel national si international pentru calitatea vinurilor produse in podgoriile din zona. Traditia cultivarii vitei-de-vie dateaza de sute de ani si a reprezentat, in toata aceasta perioada, o sursa importanta de venit pentru locuitorii din zonele respective.

Podgoria Ciumbrud, aflata in zona Aiud  pe marginea raului Mures, ofera vinuri traditionale de o calitate deosebita. Mica localitate cu acelasi nume este o asezare rurala dacica, atestata din 1220, aduna in fiecare toamna rodul vitei-de-vie de pe cele peste 130 de hectare ale podgoriei. Soiuri precum Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Riesling, Muscat Ottonel, Gewurztraminer (Traminer), Chardonnay si Pinot Gris, sunt cultivate aici cu succes si ofera in fiecare an o recolta valoroasa de vinuri.
Aiud - Ciumbrud (judetul Alba)

In anii viticoli buni se obtin vinuri de inalta tinuta si cu o aciditate ridicata, ceea ce confera echilibru, fructuozitate si specificitate de soi. Intreaga gama este specifica vinurilor albe din Europa. In ultimii 20 de ani gusturile consumatorilor s-au modificat semnificativ. Daca acum 20 de ani predominau vinurile dulci si demidulci, acum predomina vinurile seci si demiseci, care sunt caracteristice pentru podgoria Ciumbrud-Aiud. In ultimul timp, datorita schimbarilor de microclimat, s-a incercat si cultivarea primelor soiuri rosii, cum ar fi Pinot Noir

oenolog Florin Danoaie

Descoperirile arheologice, documentele istorice, precum si obiectele specifice viticulturii si vinificatiei sunt o marturie a traditiei indelungate din aceasta zona recunoscute pentru calitatea vinurilor. Pentru ca nu exista o valorificare la scara industriala a strugurilor din aceste podgorii, cantitatea produsa este mult mai mica, dar de o calitate impresionanta, iar vinurile obtinute sunt comercializate, in general, pe plan local, in Transilvania (Sibiu si Cluj) si de curand foarte cerute in capitala.

Istorie

Exista istorici care cred ca vita de vie era cultivata la Ciumbrud inca de pe vremea agatarsilor, populatia mentionata de istoricul grec Herodot in Transilvania. Agatarsii erau o populatie scito-iraniana, care locuia alaturi de triburile dacice in Transilvania, acum 2.500 de ani. In mormintele care au ramas de la aceasta populatie au fost descoperite pocale folosite la servirea vinului. Ei emigrasera spre vest sub presiunea scitilor, un alt popor iranian. Pe vremea Imperiului Roman, agatarsii erau deja un popor disparut, dar cultivarea viilor fusese pastrata de daci si, apoi, de romani. Podgoriile de la Ciumbrud si de la Aiud aprovizionau trupele romane cantonate in castrul de la Apulum si in cel de la Potaissa. Este vorba de trupe de elita, adica de Legiunea XIII Gemina si de Legiunea a V-a Macedonica. In perioada medievala, colonistii germani adusi de regii Ungariei, care ocupasera Transilvania, au fost atat de impresionati de podgoriile din regiunea situata intre raurile Mures si Tarnave incat au botezat regiunea „Tara Vinului“, Weinlad. Solurile de lunca si cele brune de padure, completate de temperaturile moderate din perioada maturarii, favorizeaza aproape exclusiv soiurile albe, echilibrate in aciditate, cu arome si zaharuri acumulate lent, dar temeinic.

Potrivit legendelor, vinul de Ciumbrud era preferatul lui Mihai Viteazul, care a gustat din licoarea aromata de care nu a mai putut sa se desparta dupa ce a cucerit Transilvania si a captuat cramele principale de la Alba Iulia. In momentul in care a luat in stapanire palatul princiar din Alba Iulia, el a descoperit cateva butoaie cu vinul produs in mica podgorie. Legenda spune ca Mihai Viteazul a ramas atat de impresionat de aroma de busuioc a vinului de Ciumbrud, incat acesta a devenit bautura sa preferata.

Comments are closed.